Wat is de beste periode voor een stedentrip naar Parijs?

Beste tijd voor een stedentrip Parijs: het voor- of najaar. Dan zijn de temperaturen aangenaam. Nadeel: het is een stuk drukker dan in de zomermaanden. In juli en augustus vieren de Fransen vakantie – meestal buiten de stad. Het laagseizoen duurt van oktober tot maart. Prijzen voor bijvoorbeeld hotels ligger dan lager dan in de maanden april t/m september.   

Parijs kent een gematigd zeeklimaat. Wat betekent dat? Geen extreme weersomstandigheden. Uitzonderingen daargelaten, de zomers zijn niet extreem heet en de winters niet extreem koud. Vergelijkbaar met het weer in andere Europese landen die aan de kust liggen, zoals Nederland en België.

Wat als een hittegolf de Franse hoofdstad in de zomer toch overspoelt? Het zal niet voor het eerst zijn dat in juli of augustus de temperatuur ver boven de dertig graden oploopt. Een duik in de zee, zoals in Barcelona, zit er niet in. Toch zijn er in Parijs genoeg plekken voor verkoeling en ontspanning. Zoals het Parc des Buttes-Chaumont in het 19e arrondissement, het mooiste stadspark in de Franse hoofdstad. Voor een bijzondere duik kun je terecht in zwembad  Piscine Josephine Baker, een waterbak die boven de rivier Seine zweeft (metrolijn 6, halte Quai de la Gare). De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden is tussen de 20 en 25 graden.

De meeste kans op neerslag is in de wintermaanden. Dat hoeft geen probleem te zijn, want er is genoeg ‘ overdekt’ te doen. Zoals het bezoeken van wereldberoemde musea als het Louvre, Picasso Museum, Musee D’Orsay en Centre Pompidou. Een zogeheten Paris Museum Card kan je een hoop geld besparen. Gemiddelde temperatuur in de wintermaanden: 5-10 graden.

In de winter zijn vele winkels en straten versierd met kersverlichting. Het kan in de maanden december en januari behoorlijk koud zijn in Parijs. De kans op sneeuw bestaat. Veel musea sluiten eerder de deuren dan in het hoogseizoen. Goed om rekening mee te houden. Voordeel: de hotels zijn voordeliger dan in het hoogseizoen.

Plaats een reactie